Nyheterna rapporterar om allt fler ID-kapningar och oron sträcker sig över hela landet. I somras rapporterade Aftonbladet att antalet anmälda ID-kapningar är fler än anmälda inbrott i Stockholm. Det finns dock saker du kan göra för dig att skydda dig och minska risken för att få din identitet kapad.
ID-kapning allt vanligare
Aftonbladet rapporterade tidigare i år om hur anmälda inbrott passerats av antalet anmälningar om ID-kapningar i huvudstaden. Den vanligaste metoden för att komma åt personlig information var att bryta upp postlådor och tömma innehållet under sommarens semestertider. Posten innehöll både personliga uppgifter och privata bankuppgifter som gjorde det möjligt för dem att kapa personens identitet.
Kriminella som kapar identiteter på detta vis vill helst hitta kreditansökningar, kreditkort och/eller dokument kopplat till köp av något slag. Det vill säga fakturor, kravbrev eller liknande. En ID-kapning kan dessutom ta ett tag att upptäcka då de kriminella oftast ändrar adress för att dölja att ett köp genomförts eller att ett lån tagits i personens namn. Aftonbladet intervjuade säkerhetsexperten Dick Malmlund som gav svar på tal angående ID-kapningarna i Stockholm.
Postfacken har inte säkerhet alls kan man säga. De är inte så djupa och stoppar du in fingrarna kommer du åt all post. Jag har själv varit med om att de plundrat facken.
Så skyddar du dig
Det finns saker du kan göra för att skydda dig mot ID-kapare. Här kommer några exempel:
- Digital brevlåda – Idag kan vem som helst skaffa en digital brevlåda som skyddar mot bedragares plundring av fysiska postfack. Det skyddar också som en extra säkerhetsåtgärd för att få information om ett köp eller försök till lån har gjorts i ens namn.
- Spärra kort för näthandel – Det här är ett bra tips för den som inte handlar så väldigt ofta på nätet. Spärra korten manuellt för både näthandel i Sverige och utomlands och lås upp när du ska göra ett onlineköp.
- Håll hårt i dina kort – Låt inte någon gå iväg med dina kort. Det bästa är exempelvis att betalningen sker vid bordet på en restaurang. Det finns också en förhöjd risk vid berusning där exempelvis restauranger, krogar och taxibilar byter ut kortet under själva betalningen utan att du märker det.