Jämföra lån – så gör du enklast

Snabba pengar med snabblån

Under förra året skrev vi här på Snabbfinans en artikel där vi förklarade skillnaden mellan nominell och effektiv ränta. Konklusionen i denna artikel var att den nominella räntan endast anger lånets räntesats, medan den effektiva räntan anger lånets totalkostnad då denna även har med lånets övriga kostnader i beräkningen.

När du jämför lån är det alltså den effektiva räntan du ska titta på, eftersom denna ger den mest rättvisa bilden av vad lånet kommer att kosta dig. I denna artikel ska vi förklara närmare hur du på ett smidigt sätt kan jämföra olika lån mot varandra, utan att det påverkar ditt kreditbetyg mer än nödvändigt.

Använd en låneförmedlare

En låneförmedlare ger dig möjlighet att jämföra lån från flera olika långivare med bara en enda låneansökan – och följaktligen också bara en enda kreditupplysning. Eftersom varje kreditupplysning som tas påverkar ditt kreditbetyg till det sämre, är det en stor fördel att behöva ta så få kreditupplysningar som möjligt.

Läs mer: Nominell och effektiv ränta – vad är skillnaden?

En låneansökan via en låneförmedlare fungerar genom att du gör en ansökan om lån hos förmedlaren. Förmedlaren har flera olika långivare knutna till sig, vilka får ta del av din ansökan.

När du ansöker om lån kommer också en kreditupplysning tas – vanligen via UC – och denna kommer skickas ut tillsammans med din ansökan till varje långivare.

När din ansökan är gjord får alla de olika långivarna gå igenom denna för att bestämma om de vill erbjuda dig något lån eller inte. Vissa långivare ger svar direkt efter din ansökan är gjord, medan andra tar lite längre tid på sig. Vanligen har de en tidsgräns om 24 timmar på sig att besvara din ansökan, men denna tidsgräns kan skilja sig åt mellan olika låneförmedlare. Så snart du fått in ditt första låneerbjudande kan du välja om du vill godta detta, eller om du föredrar att vänta tills hela väntetiden gått ut, för att kunna jämföra alla låneerbjudanden som kommer in. Vi rekommenderar dig så klart att invänta alla svar innan du bestämmer dig för hos vilken finansiell aktör du vill placera ditt lån. På så vis kan du välja det låneerbjudande som passar din ekonomi bäst. Kom ihåg att det är den effektiva räntan du ska jämföra för att få översikt över vad lånet faktiskt kommer kosta dig i slutändan.

Ett annat populärt alternativ som har utvecklats alltmer på marknaden är låneförmedlare. Deras webbplatser erbjuder ett filter för jämförelse av lån för att göra ditt liv enklare. Du kan automatiskt jämföra mellan tiotals banker för att hitta den mest lämpliga finansiären utifrån dina intressen. För annan information om lösningar för snabba pengar, se artikeln.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.Obligatoriska fält är markerade *