Mikrolån

person får mikrolån

Smslån och mikrolån är två synonymer på samma typ av lån och även om de beskriver samma lån på olika sätt så menar man ofta samma sak med begreppen. Mikrolån betyder egentligen att man tar ett mindre lån och smslån kom från att man tidigare ansökte om lånet via ett sms. Numera sköts nästan allt via nätet och det är väldigt sällan som långivarna i Sverige ens har möjligheten att ta emot ansökningar via sms.

Mikrolånen kom till Sverige omkring 2005 och har vuxit explosivt sedan dess då det enbart fanns ett par företag som sysslade med detta till att det idag finns hundratals låneföretag med tusentals anställda och som omsätter miljarder. Mikrolånen har under en lång tid fått ta en väldigt stor kritik i Sverige och oavsett vad man personligen anser om den här typen av verksamhet så verkar det i alla fall finnas en stor efterfrågan på den här typen av lån.

Mikrolånen idag

I skrivande stund finns det hundratals låneföretag men branschen tror själva att det inom ett par år kommer att handla om över tusen företag som sysslar med den här typen av utlåning om inget drastiskt sker. Alla låneföretag som finns på marknaden är registrerade hos Finansinspektionen som har översikten över hur utlåningen sker. Tack vare detta så kan konsumenten vara säker på att verksamheten sköts under god uppsikt. Detta gjorde också att begreppet smslån gratis eller mikrolån gratis förbjuds för ett par år sedan. Man har i Sverige vid flera tillfällen diskuterat att både förbjuda den här typen av utlåning eller att åtminstone reglera den kraftigt men något sådant har inte skett ännu. Däremot har det kommit ett lagförslag som kan komma att träda i kraft under 2018. Lagförslaget syftar till att reglera nivån på räntorna för de här lånen samt sätta ett tak för hur höga kostnaderna får vara. Skulle lagförslaget bli verklighet skulle det innebära att lånen inte får ha räntor på mer än 40% över statslåneräntan. Med tanke på det rådande negativa ränteläget om -0,5% skulle det alltså innebär att räntan inte skulle få överstiga 39,5%. Vidare stadgar lagförslaget att kostnaderna för lånet max får uppgå till 100% av lånebeloppet. Det får alltså inte tillkomma fler kringkostnader än vad beloppet för lånet i sig utgör.

Bakgrunden till lagförslaget torde vara marknadens kraftiga utveckling under de senaste åren. En låntagare har gått från att tidigare kunna ta ett lån på mellan 500 och 1000 kr till att idag kunna låna upp till 20 000 kr, eller till och med upp till 40 000 kr, under 30 – 60 dagar vilket har gjort att man som låntagare har en stor möjlighet att snabbt kunna låna pengar till oväntade utgifter. Betalas inte lånet tillbaka inom den angivna löptiden är nämligen risken stor för extremt höga kostnader i form av dröjsmålsränta och straffavgifter. Tar man ett lån ska man därför agera med högsta försiktighet.

Mikrolån och kronofogden

En av anledningarna till att mikrolånen har fått så stor kritik i Sverige beror nästan uteslutande på mängden lån som går vidare till kronofogden för indrivning och även att lån företagen låter personer med både betalningsanmärkning och en väldigt låg inkomst låna pengar trots att de saknar egentligen saknar en tillräckligt god kreditvärdighet.

Den stora skillnaden som skett på senare år är att det har svängt från att ungdomar tar lån som de inte klarar av att betala tillbaka till att äldre och pensionärer gör det istället. Det har gjort att diskussionen som förts i Sverige har blivit inaktuell då det i allt mindre grad är personen under 25 som hamnar hos kronofogden utan det är personer som är 50+ som hamnar där istället. Tack vare det ovan nämnda lagförslaget så kan denna trend dock komma att ändras framöver. Vet låntagaren om exakt vilken ränta och vilka kostnader som är förenade med lånet så blir det lättare att anpassa sin ekonomi till det och uppskatta huruvida man har råd att ta lånet eller ej.

Få mer information om mikrolån

Då det dagligen tillkommer låneföretag så är det svårt att generellt berätta om vilka långivare som lånar ut med lägst ränta och har de bästa villkoren för sina kunder. Däremot kan vi säga att de flesta av de äldre långivarna ofta har som mål att fortsätta vara marknadsledande och därför arbetar de hårt med att sänka räntor och avgifter för sina kunder.
Det enklaste sättet att få mer information om mikrolån är att besöka http://1mikrolån.se.