Ett snabblån är precis vad det heter, ett lån som går snabbt. Syftet är alltså att du ska kunna få låna en mindre summa pengar när du behöver det med väldigt kort varsel. Låneansökan är väldigt enkel och du kan göra den direkt på nätet via en dator eller en mobiltelefon. Anledningen till att dessa lån har blivit så populära, är för att bankerna alltid varit så krångliga med sina ansökningar. Först måste du åka till banken på möte, förklara vad du ska ha pengarna till och sedan måste det du köper hållas som säkerhet för lånet, vilket innebär att banken tar din ägodel om du inte betalar i tid. Ett snabblån är inte förenat med några säkerheter och du behöver heller inte ha någon borgensman som kan stödja dig i ansökan.
Hur ska snabblån användas?
Ett snabblån är en liten, kortsiktig kredit som ska användas med ansvar. Lånet är främst avsett för att lösa tillfälliga utgifter eller för att kunna köpa något dyrt med kort varsel. Man bör alltså inte använda snabblån som en extra inkomst för att ha råd att gå på krogen, spela med pengar eller annat nöje som inte är direkt nödvändigt. Eftersom långivarna inte kräver så mycket av dig, mer än att du är myndig och har en liten inkomst, så faller ett stort ansvar på dina axlar. Det är du själv som ansvarar för att du kan återbetala lånet i tid, ingen annan. Tänk på att de flesta snabblån ska betalas tillbaks inom 30-90 dagar, vilket kräver att du har koll på hur din ekonomi ser ut de kommande månaderna. Du måste alltså förvissa dig om att du får tillräckligt mycket pengar över på lönen för att kunna betala av ditt snabblån.
Värt att notera är att räntan på snabblån kan verka hög och onödigt dyr till en början, men detta är sällan hela sanningen. Räntan som anges för snabblån kan ibland vara upp mot 100% och i vissa fall till och med överstiga det. På förhand kan detta verka otroligt kostsamt, men det som många missar är att räntan, i stort sett alltid, anges på årsbasis. Eftersom löptiderna för snabblån är väldigt korta hinner inte lånet generera särskilt höga räntekostnader. I många av snabblånen på marknaden idag så ingår det även en räntefri period i avbetalningsplanen. Betalar du av lånet innan den räntefria perioden löpt ut så kostar inte lånet någonting.
Många är väldigt försiktiga, till och med restriktiva, när det kommer till tecknande av snabblån. Detta tycker vi är klokt och resonligt. Däremot ska man inte dra det till någon överdrift. Snabblån finns på marknaden för att de fyller en viktig funktion. Den här typen av lån kan till och med vara en perfekt lösning i vissa lägen. Snabblån är till exempel ett bra sätt om du, dagarna innan löning, har slut på ditt bankkonto. Tar du då ett snabblån på, låt säga, 2000 kronor med en räntefri period på 30 dagar så vet du med säkerhet att du, för det första, kan rädda upp din nuvarande ekonomiska situation, för det andra vet du att du kommer kunna betala tillbaka lånet och för det tredje att lånet inte kommer kosta dig något.
Kreditupplysning för snabblån
Det har under många år varit möjligt att ansöka om snabblån hos vissa långivare utan att en kreditupplysning görs. Numera är det dock inte möjligt då samtliga långivare enligt svensk lag är skyldiga att ta en kreditupplysning på samtliga ansökanden. Finansinspektionen håller översyn av alla långivare i branschen och därför finns det inte längre någon seriös aktör med snabblån där en kreditupplysning kan utebli.
Att ansöka om ett snabblån utan UC är fullt möjligt men det innebär att kreditupplysningen görs hos ett annat upplysningsföretag. UC är nämligen inte en benämning för kreditupplysning, utan endast initialerna för upplysningsföretaget Upplysningscentralen. Att UC blivit synonymt med kreditupplysningar överlag beror med största sannolikhet på att så stor del av kreditupplysningarna sker genom just Upplysningscentralen. Letar efter ett snabblån som inte tar en kreditupplysning så letar du med andra ord i onödan. Däremot kan det vara klokt att leta efter snabblån vars kreditupplysningar inte sker genom Upplysningscentralen. Alla ansökningar som genererar en upplysning via UC registreras nämligen i ditt kreditregister. Ju fler ansökningar du har registrerade, desto svårare blir det att få en beviljad ansökan i framtiden. Om du däremot gör an ansökan via ett annat kreditupplysningsföretag förutom UC så sparas inte historiken om din ansökan och den påverkar således inte dina framtida chanser att få ett lån beviljat eller ej. Om du får dina ansökningar nekade i framtiden kan det alltså till viss del bero på att du har väldigt många ansökningar registrerade i din historik. En annan anledning kan självklart vara att du har en för låg kreditvärdighet för att få ett lån. Anledningarna kan vara många.