Räntefria snabblån

Ett räntefritt snabblån kan låta för bra för att vara sant men det är inte så konstigt som det verkar. Du har faktiskt möjligheten att få låna en mindre summa pengar, helt utan avgifter och räntor. Syftet med detta är att långivaren vill ge dig möjligheten att testa tjänsten och att introducera dig för enkelheten och nyttan med ett snabblån. Du kan dock bara låna räntefritt vid första lånetillfället, om du sedan vill låna ytterligare gånger så tillkommer en ränta och ibland en uppläggningsavgift. Dessa kostnader är i regel ganska låga, så länge du återbetalar ditt snabblån i tid.

Hur mycket får man låna räntefritt?

Exakt hur mycket man får låna räntefritt varierar mellan de olika långivarna. Man kan ansöka om att endast låna 1000 kr upp till 5-6 tusen kronor, beroende på vilken långivare det är. Man bör dock kontrollera om långivaren tar ut några avgifter i form av ansökningsavgift, uppläggningsavgift eller aviavgift för fakturorna som skickas ut. Det är nämligen inte alltför ovanligt att det sker. Detta är då vad som kallas för dolda kostnader och är tyvärr en återkommande faktor i många av de räntefria snabblån som erbjuds ute på marknaden i dagsläget. Tar man inte reda på hur de exakta villkoren ser ut är risken således stor att man känner sig lurad och får betala mycket mer än man först trodde.

Håll nere kostnaden på ditt snabblån

En, i många fall, felaktig fördom om snabblån är att det är otroligt dyrt. Det är lätt att få den uppfattningen när man ser till de skyhöga räntenivåer som ibland visas upp när man jämför lån med varandra. Visserligen kan räntorna variera väldigt mycket beroende på vem långivaren är och vilka villkor denne sätter upp för låntagaren, men i regel är räntenivåerna väldigt höga. Eller rättare sagt, de kan verka vara väldigt höga i alla fall.

När du jämför snabblån så är det den årsvisa räntan som visas. I och med att snabblån har en väldigt kort löptid, alltså återbetalningstid, så hinner dock inte räntan generera särskilt höga kostnader. Allt som oftast är löptiden på ett par veckor, en månad eller ett par månader. Även om den angivna räntan uppgår till 50% så innebär inte detta att räntan du kommer betala är på totalt 50%. Tack vare den korta återbetalningstiden så blir det alltså relativt billigt.

Tecknar du ett snabblån för första gången så är sannolikheten stor att den nominella räntan är 0%, alltså att lånet är räntefritt. I det fallet kostar det dig alltså ingenting att ta lånet. Det enda du måste göra är att betala tillbaka det lånade beloppet till långivaren. Du ska dock vara på din vakt och agera med försiktighet när du ser erbjudanden om räntefria lån. Som nyss nämndes så är det vanligt att just den nominella räntan är 0%, men det säger ingenting om hur den effektiva räntan kommer vara. Vad som är skillnaden på dessa två reds ut här nedan.

Skillnad på ränta och ränta

När du jämför räntor mellan olika långivare så är det av yttersta vikt att du är väl medveten om vad du ska kolla efter i termer av kostnader. Olika räntor ger olika kostnader, det är självklart. Det som inte är lika självklart är dock vilken räntesats du ska gå efter. Det finns två olika räntetyper, dels den nominella räntan och dels den effektiva räntan. I de allra flesta fall är det den nominella räntan som anges när man jämför lån mellan varandra. Detta är dock till viss mån direkt missvisande. Den nominella räntan ger nämligen inte hela bilden av kostnaden. Vad som ingår i den nominella räntan är egentligen bara den grundläggande räntan, alltså kostnaden, som långivaren tar för att låna ut pengar. Utöver denna ränta tillkommer det dock allt som oftast övriga kostnader i form av uppläggningsavgifter, aviavgifter med mera. Den räntesats som räknar in dessa övriga kostnader kallas för den effektiva räntan. I den effektiva räntan ingår alltså den nominella räntan och alla kringkostnader. Med andra ord får du totalbeloppet för vad lånet kostar genom att se till den effektiva räntan. Den effektiva räntan visas dock inte alltid upp lika tydligt som den nominella räntan, men det är definitivt värt att göra lite research genom att läsa de finstilta villkoren för respektive lån. På så sätt kan du spara hundralappar eller till och med tusenlappar!