Sms lån utan UC

Det finns flera aktörer på den svenska marknaden som erbjuder sms-lån utan UC, det vill säga långivare som inte vänder sig till kreditupplysningsföretaget UC AB för att inhämta uppgifter om den sökandes kreditvärdighet. Detta innebär inte att de inte gör någon kreditprövning alls, utan vanligen att de hämtar sin information från något av de andra företag som finns att tillgå i den svenska kreditupplysningsbranschen. Sms-lån utan UC är alltså inte det samma som sms-lån utan någon som helst kreditupplysning / kreditprövning.

ucUC AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag och används av många olika företag som erbjuder kredit, bland annat flera storbanker och bolåneinstitut. Bankerna Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar bank är alla delägare i UC AB så det är naturligt för dem att i första hand använda UC AB när de behöver en kreditupplysning.

En vanligt anledning till att en del privatpersoner föredrar att ta sms-lån från en långivare som inte använder sig av UC AB är att de inte vill att denna förfrågan och skuld ska finnas registrerad hos UC AB. Om de till exempel ansöker om ett bolån framöver vill de inte att sms-lånet ska synas när bolåneföretaget gör en kreditupplysning hos UC AB, eftersom de är rädda för att ett sms-lån ska dra ned deras kreditvärdighet i bolåneföretagets ögon. Det är också så att närvaron många förfrågningar (att företag hämtat ut kreditupplysningar om dig) kan sänka din kreditvärdighet oavsett vad förfrågningarna rör för slags kredit.

Att man tar ett sms-lån från ett företag som inte gör kreditupplysningar via UC AB är inte någon garanti för att sms-lånet kommer att förbli ”hemligt” för företag som vanligen använder UC AB. Företagen är inte bundna till att enbart använda just UC AB för att hämta sina kreditupplysningar utan kan inhämta information från andra aktörer om de så önskar.

SnabblånVärt att tänka på är också att UC AB har ett kredit-och missbruksregister dit banker, kreditbolag och finansbolag kan skicka in information om en privatpersons aktuella skuldsättning och skötsel av tidigare krediter. Uppgifterna i registret är tillgängliga för kreditgivare som står under Finansinspektionens tillsyn och som själva rapporterar in uppgifter till registret. Registret innehåller information om både beviljade krediter och uppsagda missbrukade krediter. Att ingen kreditupplysning togs via UC AB när du ansökte om ditt sms-lån är inte någon garanti för att långivaren inte i ett senare skede skickar in information till UC AB:s kredit-och missbruksregister.

Om man missköter återbetalningen av ett sms-lån så att skulden hamnar hos Kronofogden är detta något som kommer att visas i en kreditupplysning hämtad från UC AB.

Om du vill hitta ett billigt SMS lån från ett bolag som inte använder sig av UC rekommenderar jag att du klickar dig över till Nyasmslån.com som låter dig jämföra olika bolag och hitta det billigaste alternativet.

Om UC AB

 • UC AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag.
 • Företaget grundades år 1977 och hette då Upplysningscentralen.
 • Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank är majoritetsägare i UC AB. Danske Bank och Länsförsäkringar är minoritetsägare.
 • UC AB hämtar in information från både myndigheter och privata företag (bland annat många finansinstitut).

Lån utan kreditupplysning?

Långivare som omfattas av konsumentkreditlagen är skyldiga att göra en kreditprövning av den konsument som ansöker om ett lån. Om företaget skulle börja godkänna låneansökningar helt utan någon kreditprövning vore det alltså olagligt.

Snabba pengar med snabblånEnklaste sättet för en långivare att uppfylla denna lagstadgade skyldighet är förstås att hämta information från ett kreditupplysningsföretag och sedan använda denna information som grund när konsumentens kreditvärdighet prövas.

I stort sett alla långivare som erbjuder sms-lån på den svenska marknaden omfattas av konsumentkreditlagen, så du kan räkna med att de kommer att göra en kreditprövning på dig, och att en kreditupplysning högst troligen kommer att inhämtas för att ligga till grund för denna kreditprövning. Det handlar alltså inte bara om att långivaren vill minska sin egen risk för att lånet inte betalas igen, utan också om att långivaren inte vill riskera att bryta mot konsumentkreditlagen.

Exempel på rikstäckande kreditupplysningsföretag i Sverige

 • Bisnode Dun & Bradstreet Sverige AB
 • Bisnode Kredit AB (hette tidigare AAA Soliditet AB)
 • CreditSafe i Sverige AB
 • Decidas Info AB
 • Sergel Kredittjänster AB
 • Syna AB
 • UC AB

Företagen ovan är exempel på svenska kreditupplysningsföretag med rikstäckande personnummerregister. Om en långivare på den svenska marknaden erbjuder sms-lån utan UC är det troligt att de istället inhämtar information från något av de övriga företagen i listan, eller från något av de kreditupplysningsföretag som inte är rikstäckande. Kreditupplysningsföretag med rikstäckande personnummerregister har alla levande människor med svenskt personnummer som är över 15 år gamla i sina register. Man behöver inte ha ansökt om eller beviljats kredit för att finnas i registren.